Udvikling af dansk og kinesisk dramatik på teaterfestival i Kina
To danske og to kinesiske dramatikere mødes den 22. og 23. november til speedwriting-workshop teaterfestivalen Beijing Fringe Festival, arrangeret af Nydanskeren Jimbuts Kulturforening og Teater Grob.
Tematikken for workshoppen er universelt: Solopgang og solnedgang eller ”dét at tælle”/tal.
Resultatet af den dansk-kinesiske workshop indgår i det kunstneriske program for Beijing Fringe Festival i Beijing, Kina. Det bliver vist i form af en iscenesat læsning for festivalens publikum på JuYin Theatre; en mindre scene på Beijing People’s Art Theatre.
De danske dramatikere, der medvirker i workshoppen, er Anna Skov, der er nyuddannet dramatiker fra Dramatisk Skrivekunst, Den Danske Scenekunstskole i Aarhus. Senest har man kunne opleve hendes stykke ”Katastrofen sker i pausen” på Aarhus Teater. Hun er en del af Skrivekollektivet.
Den anden dramatiker er Henrik Szklany, der også er uddannet fra Dramatisk Skrivekunst på Den Danske Scenekunstskole på Aarhus Teater. Hans seneste stykke var ”Corydong” på Teater Grob.
De to kinesiske dramatikere er Dora Cheng, der er uddannet dramatiker fra Shanghai Theatre Academy og som har taget en efteruddannelse på University of Arts i London og har indgået i et internationalt skriveprogram på London Royal Court Theatre. Hun har haft flere stykker opført i Kina.
Den anden er Xiao Jing er uddannet fra Beijing Normal Theatre i kinesisk sprog og litteratur og har haft flere stykker opført på Beijing Fringe festival i Kina.
Jesper Pedersen fra Teater Grob står for iscenesættelsen af readingsne. Gritt Uldall-Jessen er dramaturg på projektet og står også for produktion og fundraising. Jun Feng er tolk og står også for produktion af workshoppen. De to sidstnævnte er begge fra Nydanskeren Jimbuts Kulturforening.
Der medvirker i alt fem kinesiske skuespillere, som deltager i den iscenesatte læsning af det nyskrevne tekstmateriale, der kommer ud af speedwriting-workshoppen.
Her lidt nærmere info om workshoppen.
Det første idémøde foregår fra solopgang til solnedgang; herefter skriver dramatikerne deres scener mellem næste dags solopgang til solnedgang. Ved den tredje dags solnedgang, præsenteres materialet i form af 4 scener af hver 10-15 min. varighed af en gruppe skuespillere for publikum.
De i alt fire readings præsenteres på JuYin Theatre :
Fredag den 22. nov. kl. 19.00 – 21.00
Lørdag den 23. nov. kl. 16.00 – 18.00.
Der er gratis adgang.
De danske og kinesiske dramatikere deltager in person ved præsentationen af readingen på Beijing Fringe Festival. Der vil være en artist talk efter hver reading.
Præsentationen af de to stykker ny dansk dramatik indgår som en del af projektet,”Dansk-Kinesisk dramatik”, der er et samarbejdsprojekt mellem Nydanskeren Jimbuts Kulturforening, Teater Grob og Beijing Fringe festival.
Jimbut Jun Feng og Gritt Uldall-Jessen fra Nydanskeren Jimbuts Kulturforening udtaler: ” Denne gang bygger vi videre på de skuespilkontakter, vi fik sidste år. Det muliggør forhåbentlig på ganske kort tid et tættere form for kunstnerisk samarbejde. Vi er også begejstrede for, at vi i år også samarbejder med to kinesiske dramatikere. Vi ønsker fortsat at udbrede kendskabet til dansk samtidsdramatik i Kina og kinesisk samtidsdramatik i Danmark samt bidrage til netværksopbygning og kulturudveksling mellem Danmark og Kina.”.
De fortsætter:
”Det er visionen, at der med dette her projekt finder nogle egentlige kunstneriske møder sted mellem danskbaserede kunstnere og scenekunstnere i Kina, der kan danne baggrund for kommende co-produktioner. Projektet skal også bidrage til internationaliseringen af dansk scenekunst.”
Jesper Pedersen udtaler: På Teater Grob udvikler og støtter vi ny dramatik. Internationale samarbejder er afgørende for at vi fortsætter med at udvikle os og får et andet perspektiv på scenekunsten og de problematikken den beskæftiger sig med. Det internationale arbejde og udveksling er vigtig for fortsat udvikling af dramatikken.
Projektet produceres af Gritt Uldall-Jessen fra Nydanskeren Jimbuts Kulturforening.
Speedwriting-workshoppen er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og S.C. Van-fonden.